Voorkom dat anderen je PC kunnen overnemen

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 07:35

Het kan nuttig zijn wanneer je je door een helpdesk laat helpen om deze toegang te geven tot je computer.  Toch blijkt steeds vaker dat personen met kwaadwillige bedoelingen proberen toegang te krijgen tot je PC.  Je kan dit voorkomen door ondermeer het Remote Desktop Protocol (RDP) uit te schakelen.  Ga hiervoor naar  de Remote Desktop instelling (computer op afstand beheren) door de Windows knop + i  in te drukken (nu opent het Windows instellingenscherm) en dan op "Systeem" de klikken.  Schrol nu naar beneden en klik op het menu-item "Extern Bureaublad".  Zorg dat de schakelaar "Extern Bureablad inschakelen" op "uit" staat.

 

Naast deze eerste actie, is het ook nuttig om de in Windows 10 standaard voorzien "Remote Assistance" uit te schakelen.  Dit kan je door in de Systeem instellingen onder het tabblad "Remote" of "Externe verbindingen" het vinkje bij "Verbindingen van Hulp op afstand met deze computer toestaan" uit te vinken.

Hierdoor voorkom je dus dat malafide personen op afstand proberen toegang te krijgen tot je PC via de standaard RDP service of door je te vragen de Remote Assistance op te starten. Natuurlijk bestaan er nog programma's als Teamviewer en VNC die ook toelaten dat je PC overgenomen wordt maar deze moet je bewust installeren. Vermijd het installeren van dergelijke programma's wanneer een onbekende je dat via de telefoon of e-mail vraagt. 

Wanneer je spontaan opgebeld wordt door iemand die beweert dat hij voor Microsoft of zo werkt en ze een probleem op je PC ontdekt hebben, ga niet in op het gesprek en leg de hoorn af.  Microsoft zal je nooit spontaan opbellen voor PC problemen!